45.000 TOESCHOUWERS OP HEILIGE BLOEDPROCESSIE IN BRUGGE

De Heilige Bloedprocessie heeft donderdagnamiddag naar schatting 45.000 toeschouwers naar Brugge gelokt. Het was in het centrum van Brugge dus iets drukker dan in 2023, toen op ruim 40.000 bezoekers werd afgeklokt. Het evenement bestaat al sinds 1304 en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Naar goede gewoonte stond de historische binnenstad van Brugge op Hemelvaart opnieuw helemaal in het teken van de Heilige Bloedprocessie. De processie ontstond in 1304 als een uitdrukking van dankbaarheid en geloof. Het belangrijkste thema is dan ook nog steeds de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. In de eerste twee delen kwamen Bijbelse verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament aan bod. Uiteraard ontbraken de geboorte, de kruisdood en de verrijzenis van Christus niet. In het derde deel kregen de toeschouwers te zien hoe de relikwie van het Heilig Bloed door Diederik van de Elzas zou zijn meegebracht en uiteindelijk in Brugge terechtkwam. Ten slotte begeleidden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed in het vierde en laatste deel het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

De Heilige Bloedprocessie kon opnieuw rekenen op 250 medewerkers achter de schermen en ongeveer 1.800 figuranten, die zongen, dansten, acteerden en muziek maakten. In totaal werden ook 200 dieren ingezet, zoals ezels, ossen en zelfs dromedarissen. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen.

Rond 14.30 uur ging een zonovergoten processie van 54 groepen en dertien praalwagens van start aan de Dijver. Voor de ogen van 45.000 toeschouwers passeerde het evenement vervolgens onder meer langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal. Na een dubbele passage op 't Zand eindigde de Heilige Bloedprocessie zoals gewoonlijk op de Markt.

2024-05-09T17:24:49Z dg43tfdfdgfd