WINNAAR POWERBALL-JACKPOT BEKEND: ZIEKE IMMIGRANT UIT LAOS

De grootste droom van Cheng 'Charlie' Saephan uit Portland is uitgekomen: de immigrant uit Laos die al acht jaar kanker heeft en vorige week zijn laatste chemotherapiebehandeling onderging won aan het begin van deze maand de Powerball-jackpot van 1,3 miljard Amerikaanse dollar, zo'n 1,2 miljard euro.

Het spel werkt zo dat deelnemers zes cijfers goed moeten raden op vijf witte ballen en één rode. De weken voorafgaand aan de trekking sliep Saephan met de nummers die hij had uitgekozen onder zijn kussen. 

'Ik heb hulp nodig'

Hij bad iedere avond dat hij zou winnen en zei: "Ik heb hulp nodig. Ik wil nog niet dood, tenzij ik eerst iets voor mijn gezin heb gedaan." 

Hij had alle cijfers juist: 22, 27, 44, 52, 69 en de rode Powerball 9, een kans van 1 op 292.000.000.

De 46-jarige Saephan vertelde gisteren op een persconferentie van de Oregon Lottery dat hij en zijn 37-jarige vrouw de helft van het geld zullen houden en dat de rest van het geld naar een vriendin van hen gaat. 

Deze vriendin, Laiza Chao, had namelijk samen met hen 100 dollar ingelegd, zodat ze een aantal kaartjes konden kopen voor de Amerikaanse lotto, schrijft persbureau AP.

In totaal houden de winnaars 422 miljoen Amerikaanse dollar over, na aftrekking van belastingen. 

In 1994 geëmigreerd 

Saephan vertelde op de persconferentie dat hij in Laos is geboren, naar Thailand verhuisde in 1987 en vervolgens emigreerde naar de Verenigde Staten in 1994. 

In 1996 studeerde hij af van zijn middelbare school. Hij woont al dertig jaar in Portland. Hier werkte hij altijd als machinist voor een lucht- en ruimtevaartbedrijf.

Saephan, die twee jonge kinderen heeft, zei dat hij zich als kankerpatiënt afvroeg: "Hoe ga ik tijd hebben om al dit geld uit te geven? Hoe lang zal ik leven?"

‘Ik zal voor mijn gezin en mijn gezondheid kunnen zorgen’, zei Saephan op de persconferentie, eraan toevoegend dat hij ‘een goede dokter voor zichzelf zou vinden’.

2024-04-30T03:31:39Z dg43tfdfdgfd