NIEUW ONTDEKTE MIERSOORT VERNOEMD NAAR VOLDEMORT UIT HARRY POTTER-REEKS

Een nieuwe miersoort die in maart in Australië werd ontdekt is vernoemd naar de bekende schurk Voldemort uit de Harry Potter-boeken en -films. De miersoort werd diep onder de grond ontdekt, toen onderzoekers een gat van 25 meter diep boorden en de mieren hieruit haalden.

De inspiratie voor de naam kwam voort uit hoe de nieuw ontdekte mier eruit ziet: het insect heeft een bleek, langwerpig lichaam. "Ze leven uitsluitend onder de grond en hebben bleke gelaatstrekken. Het ziet er spookachtig uit", zei Mark Wong van de Universiteit van Australië over zijn ontdekking.

Het insect kreeg de wetenschappelijke naam Leptanilla Voldemort. 

'Hij die niet genoemd mag worden'

De mier werd afgelopen maart door dr. Wong in West-Australië provincie ontdekt, bij het noord-westelijk gelegen plaatsje Newman. Wong vertelt aan het Australische ABC News dat hij opgroeide met het lezen van de Harry Potter-boeken en het kijken naar de films en dat hij altijd een fan was van de slechte Voldemort, in de serie ook wel aangeduid als 'Hij die niet genoemd mag worden'. 

Wong grapte dat hij bijna in de verleiding kwam om de mier 'de mier die niet genoemd mag worden' te benoemen. 

Bijzondere ontdekking

De ontdekking van de mier schijnt daarnaast vrij bijzonder te zijn. Hoewel er zo'n 14.000 miersoorten zijn op de wereld, valt deze nieuwe soort onder de leptanilla-groep, waarvan er maar zo'n zestig soort wereldwijd zijn. 

Het is pas de tweede keer ooit dat leptanilla-mieren in Australië gevonden worden. "Leptanilla-mieren zijn zeer zeldzaam. We komen ze nauwelijks tegen, zelfs niet als ervaren mierenwetenschappers", voegt Wong hieraan toe. 

2024-04-16T04:01:10Z dg43tfdfdgfd