DE HERFST IS OPNIEUW IN HET LAND!

We krijgen vandaag een rasechte herfstdag. Een eerste storing trekt vanochtend over. Het actiefste deel daarvan met wat regen verlaat ons via het oosten. Daarachter breekt even een drogere periode aan tijdens de ochtend/voormiddag. Wat lokaal gedruppel is niet onmogelijk, maar op veel plaatsen is het een tijdje droger. Het blijft wel meestal bewolkt tot betrokken met een dik pakket hoge en middelhoge wolken en daaronder ook wat lage bewolking. In de loop van de ochtend/voormiddag komt vanaf het westen een volgende storing opzetten. Daar vooruit kan er misschien tijdelijk hier of daar een zeer korte, sporadische opklaring kunnen voorkomen, maar het zal snel opnieuw dicht trekken. De tweede storing trekt vervolgens verder oostwaarts in de loop van de voor- en namiddag. Met de passage daarvan is het zwaarbewolkt tot betrokken met opnieuw een dik pakket wolkenvelden die verder uitzakken tot het zeer lage niveau. De eerste neerslag is veeleer licht met wat lichte regen of miezer, maar daarna wordt de regen vaak matig of soms zelfs even intens. Het meest intense deel van de neerslagzone trekt over het westen van ons land en in de kustregio. Achter het front zit nog een buienlijn verscholen in de stroming die tegen de (late) namiddag/vooravond van west naar oost zal trekken. Daar achter wordt het onstabieler en passeert nog een actieve zone met buien van west naar oost. Tussendoor zijn er tijdelijk dan ook enkele drogere perioden. Doordat de bewolking wat onstabieler wordt verschijnen er dan tussendoor tussen de buienwolken in, ook enkele opklaringen. De temperaturen klimmen niet veel hoger dan zo'n 11 à 12°C. In het westen kan het nog net 14°C worden later op de dag. De wind wakkert aan uit het zuidwesten en waait matig tot vrij krachtig, later op de dag achter de storing en buienlijn draait de wind naar westelijke richtingen, later vanavond zelfs naar meer west-noordwestelijke richtingen. Vooral aan zee kan de wind vrij krachtig tot soms krachtig waaien met windstoten.

Vanavond is het wisselvallig met na de doortocht van de buienlijn tussendoor enkele drogere perioden, met verspreid nog enkele buien. Tussenin zijn er enkele opklaringen mogelijk. Tijdens de late avond en ook vannacht komt de buienmolen vanaf het noordwesten opnieuw op gang en dan krijgen we een hele resem aan buien te verwerken. Dat kunnen lokaal zelfs intense buien zijn, waarbij een donderslag mogelijk is. Het is daarbij meestal zwaarbewolkt tot betrokken. Het uiterste zuidwesten van ons land houdt het droger. De minima dalen naar waarden tussen 9 en 11°C. De wind ruimt naar het west-noordwesten en is matig van kracht.

Morgen blijven we in de onstabiele lucht vertoeven met een erg wisselvallige ochtend en voormiddag in de noordoostelijke delen van ons land. Het is daar meestal zwaarbewolkt met verspreid nog steeds buien, die lokaal fel kunnen zijn. Tussendoor is er hier en daar een opklaring met korte drogere perioden. In het westen van ons land is het droger met zelfs brede opklaringen. Richting het eind van de voormiddag en de middag verdwijnen de meeste buien even naar het noordoosten en wordt het eventjes overal droger met meer opklaringen en wat zon tussendoor. In de opklaringen ontstaan er wel opnieuw stapelwolken en wordt het onstabieler met buien die vanaf het westen kunnen ontstaan. Het is daarbij wisselend tot vaak zwaarbewolkt. De maxima liggen morgen rond 12 à 13°C. Tijdens een (stevige) bui kan het kwik enkele graden dalen, lokaal zelfs tot net onder 10°C. De wind waait morgen meestal matig uit west tot noordwest, later op de dag krimpend naar west tot zuidwest.

2022-09-26T07:00:15Z dg43tfdfdgfd