BIJNA ALLE POLITIEKE PARTIJEN WILLEN BANKEN VERPLICHTEN DE SPAARRENTE TE VERHOGEN

De verkiezingen komen dichterbij. Dat betekent dat je op verschillende nieuwssites stemtests kunt invullen. Op basis van jouw antwoorden kom je te weten welke partij of politicus het best aansluit bij jouw overtuigingen. En soms komen daarbij verrassende resultaten naar voren. Volgens de stemtest van De Standaard is er in ons land slechts één partij die de banken niet wil verplichten om de spaarrente op te trekken.

Context: De spaarrente heeft de voorbije maanden meermaals voor spanningen gezorgd in de Wetstraat.

  • De eerder bescheiden vergoeding die we krijgen voor onze spaarinspanningen was in september de aanleiding voor Vincent van Peteghem, minister van Financiën (cd&v), om de eenjarige staatsbon te lanceren. De roerende voorheffing werd toen uitzonderlijk verlaagd van 30 naar 15 procent, waardoor het nettorendement uitkwam op 2,81 procent. Geen enkel spaarboekje deed toen beter. Het komt dan ook als geen verrassing dat het Agentschap van de Schuld in enkele dagen bijna 22 miljard euro kon ophalen.
  • Sindsdien hebben verschillende partijen – met de verkiezingen in het vooruitzicht – verschillende voorstellen gelanceerd om de banken te verplichten de spaarrentes op te trekken.
    • Een van die voorstellen is de afschaffing van de getrouwheidspremie. Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Consumentenzaken, is daar één van de voorstanders. Die afschaffing moet ervoor zorgen dat spaarders sneller hun geld kunnen overhevelen naar een andere bank als ze daar een betere rente krijgen. Vandaag verlies je de volledige premie als je je kapitaal geen twaalf maanden laat staan. Bij veel financiële instellingen bestaat het totaalrendement uit een lage basisrente en hoge getrouwheidspremie.
    • Vooruit legde al verschillende voorstellen op de federale regeringstafel om de banken tot actie te dwingen. Zo stelde die partij vorig jaar voor om de spaarrente vast te klikken aan de depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB).

Liberalen tegen verplichte verhoging spaarrente

In het nieuws: Bijna alle partijen willen de banken verplichten om de rente te verhogen, leert de stemtest van De Standaard. Open VLD is daar geen voorstander van.

  • “Het verleden leert ons dat overheden best zelf niet bankier beginnen te spelen”, laten de liberalen weten. “Wel moeten we maken dat er voldoende concurrentie is tussen de banken, waardoor spaarders voldoende keuze hebben om het best mogelijke spaarboekje te kiezen.”
  • Het valt op dat de andere centrumrechtse partijen wel voorstander zijn van een verplichte verhoging van de spaarrentes.
    • Cd&v wil die doelstelling weliswaar niet realiseren via een “wettelijke bepaling van de minimumrente.” De partij waarschuwt dat dat “perverse effecten op de stabiliteit van het bankwezen” kan hebben.
    • Volgens N-VA is er simpelweg te weinig concurrentie op de spaarmarkt. De partij wil dat de rente op de spaarboekjes “voldoende parallel loopt met de depositorente van de ECB.”
  • Cd&v en N-VA pleiten dus voor hogere spaarrentes, maar ze willen dat niet bereiken door de minimumrente (voor gereglementeerde spaarboekjes) – die vandaag 0,11 procent bedraagt – te verhogen. Dat is wel de wens van de linkse partijen en Vlaams Belang. De groenen zijn iets gematigder en pleiten voor een beperkte verplichting: een minimumrente op de eerste 10.000 euro per persoon.

Opgelet: Onze politieke journalist Wouter Verschelden merkt op dat wanneer politici zelf de test invullen – zodat we onze antwoorden kunnen vergelijken met die van hen – niet altijd de partijlijnen volgen. Daaruit blijkt dat vooral toch heel tactisch is geantwoord door een pak hoofdkwartieren, in functie van waar men vermoed dat er een meerderheid zit, eerder dan de zuiver ideologische lijn van de partij.

2024-04-16T14:49:33Z dg43tfdfdgfd