VAKBONDEN ROEPEN PERSONEEL DE LIJN OP TOT WERKONDERBREKING VANAF 23 SEPTEMBER

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij De Lijn roept het personeel van de openbaarvervoersmaatschappij op om hun werk te onderbreken vanaf 23 september. De oproep komt er nadat onderhandelingen tussen de vakbonden en de directie zijn afgesprongen.

"De eenzijdige beslissingen van de directie over de jaarplanning en het tijdelijk weigeren van wissels zijn de druppel", zegt Stan Reusen, secretaris van de socialistische vakbond ACOD. "De flexibiliteit die van onze medewerkers wordt gevraagd, is niet meer realistisch. Het gaat dan niet enkel over chauffeurs maar ook over al het andere personeel."

Bij de directie van De Lijn hoopt men alsnog een oplossing te vinden. Er is nog een week tijd om de dialoog herop te starten. Moest dat niet lukken, zal men moeten nagaan welke personeelsleden van de zogenaamde "essentiële diensten" zich effectief zullen aansluiten bij de werkonderbreking.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront vraagt concreet om het lokaal overleg op te starten met betrekking tot de planning en de diensten. De dienstwijzigingen die gepland staan voor midden 2025 willen de vakbonden uitstellen, maar daar lijkt De Lijn niet akkoord mee te gaan. Tot slot willen de vakbonden enkele afgeschafte diensten reanimeren.

2024-09-16T12:29:30Z dg43tfdfdgfd