TURKISH AIRLINES VLIEGT OPNIEUW NAAR LIBIë

Na meer dan negen jaar herneemt de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines haar vluchten naar Libië. Dat heeft een woordvoerder bevestigd aan het Franse persagentschap AFP.

De eerste vlucht is donderdag van Istanboel naar Tripoli gereisd. Later volgen vluchten naar Misrata en Benghazi. Het gaat om drie vluchten per week: op dinsdag, donderdag en zaterdag. Bilal Eksi, de CEO van Turkish Airlines, brengt in een verklaring de "historische banden" tussen de landen in herinnering. Hij benadrukt dat de luchtvaartmaatschappij zijn banden met Afrika wil aanhalen, waar ze al 62 bestemmingen heeft. Turkish Airlines is uitgegroeid tot een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld: ze bedient 346 bestemmingen in 130 landen.

Libië kreunde jarenlang onder de oorlog die volgde op de omverwerping en dood van dictator Moammar Kadhafi in 2011. Turkish Airlines schortte in januari 2015 de vluchten naar Libië op, met het oog op het escalerende geweld tussen verschillende milities die waren ontsproten uit de opstand. De macht in Libië is nu verdeeld tussen rivaliserende regeringen in Tripoli in het oosten en Benghazi in het westen. Turkije steunde steeds de regering in Tripoli, maar de Turkse minister Hakan Fidan kondigde in februari aan dat het Turkse consulaat in Benghazi heropend wordt.

2024-03-29T12:27:33Z dg43tfdfdgfd