RUNNING MATE VAN AL GORE JOE LIEBERMAN OVERLEDEN

De voormalige Amerikaanse senator Joe Lieberman is woensdag overleden als gevolg complicaties na een val. Dat maakte zijn familie bekend. De politicus uit de staat Connecticut werd 82 jaar.

Als jonge advocaat verdiende Lieberman zijn politieke sporen in het parlement van Connecticut. Begin de jaren 80 werd hij verkozen tot procureur-generaal van de noordoostelijke staat en in 1989 schopte hij het tot in het Amerikaanse Congres: tot 2013 zetelde hij onafgebroken in de Senaat.

De modern-orthodoxe jood stond bekend als een eerder conservatieve stem binnen de Democraten, met in de achtergrond een almaar groeiende kloof met de Republikeinen. Om die reden koos Al Gore ervoor om Lieberman bij de presidentsverkiezingen van 2000 aan te duiden als zijn running mate. Hoewel Gore en Lieberman meer stemmen haalden, ging de overwinning naar de Republikeinen George Bush en zijn running mate Dick Cheney, die meer kiesmannen achter zich kregen.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2004 deed Lieberman zelf ook een gooi naar de Democratische nominatie. Wegens een gebrek aan steun - naar eigen zeggen onder meer wegens zijn goedkeuring voor Bush' oorlog in Irak - trok hij zijn kandidatuur in.

Lieberman stapte in 2006 uit de partij nadat hij de Democratische voorverkiezing had verloren voor het zitje van Connecticut in de Senaat. Dat haalde hij uiteindelijk als onafhankelijke opnieuw binnen.

2024-03-28T01:39:09Z dg43tfdfdgfd