PORT OF ANTWERP-BRUGES ZIET CONTAINEROVERSLAG OPNIEUW STIJGEN

De containeroverslag in de Port of Antwerp-Bruges is opnieuw gestegen na een woelige periode. Dat blijkt woensdag uit de kwartaalcijfers van het Havenbedrijf.

Na enkele moeilijke jaren lijkt de handel in Antwerpen en Zeebrugge stilaan te recupereren. De haven wees in die periode meermaals op de "complexe geopolitieke en macro-economische context" waarin men moest opereren en het marktaandeel nam amper toe tegenover havens in de buurlanden. Vandaag/woensdag spreekt de haven over "cijfers die weerbaarheid weerspiegelen".

De totale goederenoverslag (containers plus al de rest, red.) bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 70,4 miljoen ton, een stijging van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale containeroverslag steeg met 8,6 procent in ton, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023.

"Nadat vorig jaar onzekerheid en inflatie leidden tot een wereldwijde vertraging in de vraag naar containervervoer, trok vanaf februari de containeroverslag opnieuw aan", luidt het in een persbericht. De maand maart was zelfs de beste maandoverslag op drie jaar tijd.

Ook de overslagvolumes van conventioneel stukgoed (zoals fruit en staal, red.) vertonen opnieuw een opwaartse trend. "Hoewel de overslag in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalt met 7,8 procent, is er ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023 sprake van een stijging met 6,9 procent", aldus het Havenbedrijf.

2024-04-17T09:31:37Z dg43tfdfdgfd