NEDERLAND DRAAIT GASKRAAN IN GRONINGEN DEFINITIEF DICHT

Nederland heeft de gaskraan in Groningen definitief dichtgedraaid. De Eerste Kamer heeft dinsdagavond laat voor de wet gestemd die regelt dat het Groningengasveld dichtgaat.

Behalve oppositiepartijen JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemde de voltallige senaat voor de historische wet. Die maakt officieel een einde aan zestig jaar aan gaswinning die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook voor veel problemen zorgde in de noordelijke provincie.

Tijdens het debat vroegen sommige partijen toch naar de leveringszekerheid van gas in de komende jaren. Nederland importeert vanwege de Russische inval in Oekraïne geen gas meer uit Rusland. Maar de parlementaire enquêtecommissie die het gasdossier heeft onderzocht, concludeerde juist dat de discussie over leveringszekerheid jarenlang als "rookgordijn" is gebruikt. De enquêtecommissie concludeerde overigens ook dat de gaskraan dicht moest.

Het besluit om te stoppen met het oppompen van gas is genomen vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat inwoners is aangedaan.

Sluiting van het Groningenveld maakt volgens de Groningse overheden geen einde aan de aardbevingen en daardoor blijft er schade aan gebouwen ontstaan. De regering heeft dat erkend en de komende decennia gaan miljarden euro's naar het aardbevingsgebied, voor schadeherstel, versterking van gebouwen en betere leefomstandigheden.

2024-04-16T22:50:25Z dg43tfdfdgfd