GRENSPOLITIE LEGT VIER DAGEN LANG WERK NEER OP LONDENSE LUCHTHAVEN HEATHROW

Medewerkers van de grenspolitie op de Londense luchthaven Heathrow, de drukste van Europa, hebben maandag een stakingspost opgetrokken. Ze leggen vier dagen lang het werk neer in een geschil over arbeidsomstandigheden.

Volgens vakbond PCS nemen meer dan 300 van zijn leden deel aan de actie, die maandagochtend omstreeks 05.00 uur van start ging en vrijdagochtend om 07.00 uur zal eindigen. Ze voeren actie tegen een hervorming van hun dienstroosters, waardoor zowat 250 agenten niet langer bij de paspoortcontrole zouden werken.

Na de stakingsactie van de grenspolitie zijn op Heathrow ook nog andere protestacties gepland. Zo willen de werknemers die vliegtuigen bijtanken vanaf 4 mei gedurende drie dagen staken. Zij willen protesteren tegen besparingen die de directie wil doorvoeren in onder meer de pensioenvoordelen.

Vanaf 7 mei ten slotte willen zowat 800 medewerkers die onder meer instaan voor passagiersdiensten en beveiliging, een week lang staken uit protest tegen het uitbesteden van hun jobs. Onder meer brandweerlui zouden zich bij de actie aansluiten. Volgens een woordvoerder van de luchthaven wordt er geen jobverlies verwacht en is de herstructurering nodig om "beter te doen voor de klanten".

Het is nog niet duidelijk hoe zwaar de hinder tijdens de verschillende stakingen precies zal zijn. Voor de laatste staking verwacht de luchthaven alvast geen gevolgen op de passagiersvluchten

2024-04-29T07:52:21Z dg43tfdfdgfd