GHANA VERLIEST DERDE VAN CACAOPRODUCTIE AAN SMOKKELAARS

Het West-Afrikaanse Ghana heeft in het huidige seizoen meer dan een derde van zijn cacaoproductie verloren aan smokkelaars. Dat heeft een topman van de Cocobod, de Ghanese overheidsdienst voor cacao, aan Reuters gezegd. De lage prijzen en betalingsachterstanden drijven boeren ertoe om te verkopen aan smokkelaars die geavanceerde systemen opzetten.

Slechte oogsten in Ivoorkust en Ghana, de grootste en op één na grootste producent, hebben de prijzen voor cacao en chocolade dit jaar al fors opgedreven. De prijs voor de grondstof zit al maanden in de lift en piekte in april op ruim 12.000 dollar per ton. Vandaag is dat ongeveer 7.700 dollar.

Tegen eind juni lag de Ghanese productie, sinds de start van het seizoen in september, op 430.000 ton, minder dan 55 procent van de gemiddelde opbrengst van het voorbije seizoen. Daarmee is de productie van dit seizoen op weg naar de diepste val in meer dan twee decennia.

Volgens een conservatieve schatting door Cocobod is Ghana 160.000 ton verloren, meer dan een verdrievoudiging tegenover het vorige seizoen. De directeur van de speciale diensten bij Cocobod, Charles Amenyaglo, wijst er ook op dat zijn dienst 250 ton onderschepte. Tijdens het vorige seizoen was dat 17 ton.

De secretaris-generaal van de vereniging voor Ghanese koffie- en cacaoboeren, Abubakar Omae, noemt de cijfers "alarmerend".

Smokkelbendes, die boeren hogere prijzen bieden, deden hun intrede in 2022, toen Ghana een zware economische crisis doormaakte.

Voor het intussen opgestarte seizoen 2024-'25 werd een nieuw financieringsmodel op poten gezet, waardoor de boeren tot 45 procent meer kunnen krijgen voor hun oogst. De hoop is dat smokkelen zo ontmoedigd zal worden, maar tegelijk bestaat de vrees dat een zwakkere Ghanese munt de prijsverhoging zal uithollen.

2024-09-16T14:59:35Z dg43tfdfdgfd