CHINA SCHRAPT INVOERHEFFINGEN OP AUSTRALISCHE WIJN

China schrapt de invoerheffingen op Australische wijn. Die extra heffing werd in 2021 ingevoerd, nadat de Australische regering een onderzoek eiste naar de oorsprong van het coronavirus.

Het Chinese ministerie van Handel maakte donderdag de schrapping bekend van de heffingen, die voor sommige wijnen opliepen tot 218 procent.

Voor de invoering was China het belangrijkse uitvoerland voor Australische wijn. Sindsdien kampt het land met grote wijnoverschotten. Rabobank schatte in augustus dat Australië 2,8 miljard flessen in voorraad had, voldoende om 859 Olympische zwembaden met wijn te vullen.

De relaties tussen China en Australië raakten verzuurd nadat het Chinese Huawei niet mocht meedingen naar een 5G-contract in Australië. Echt kwaad werd Peking in 2020, toen de toenmalige Australische premier Scott Morrison opriep tot een internationaal onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Maar recente bezoeken van de Australische premier Anthony Albanese aan China en van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken aan Australië leidden tot een diplomatieke dooi.

2024-03-28T09:09:54Z dg43tfdfdgfd